100-årsplanen for Deep Forest Art Land

Naturen er en vigtig del af Deep Forest Art Land, og derfor har vi lagt en plan for, hvordan vi kan fremtidssikre skoven, så den også står stærkt om 100 år!

I den forbindelse har vi startet et samarbejde med landskabsarkitekten Anders Busse Nielsen. Han har udarbejdet en landskabsplan med høje ambitioner, hvor tidshorisonten for at realisere de forskellige skov- og naturtyper varierer, og nogle steder kan tage op til en hel trægeneration!

Målet er at understøtte naturens egne processer og dynamikker for at skabe biodiverse skov- og naturtyper, der vil være mere robuste over for fremtidige klimaforandringer og sygdomme. Samtidig skal planen danne rammen for en magisk oplevelse af kunsten i naturen ved bl.a. at forstærke forskellige skovstemninger, sigtelinjer og udsigter, så du både vil kunne ane kunstværkerne på lang afstand og opleve dem helt tæt på.

I arbejdet med at realisere planen har vi også indgået et samarbejde med skovteknikeren Patrick.

Du kan allerede nu møde ham ude i skoven, hvor han fælder træer og buske, fremmer det, der skal fremmes, og fjerner invasive arter, inden de spreder sig.

Herunder kan du læse om nogle af de forandringer, du kan forvente at opleve i skoven!

lanterner
Photo: lanterner

Oplev kunsten og naturen fra en ny sti.

En af de første forandringer du vil kunne opleve i skoven, er den nye sti, der med sin nye rute vil lede dig gennem skoven og binde dens mange elementer sammen til én helhed.

Planen for den nye sti er at strømline den, så den fungerer som en klar vejviser med gode pausesteder for alle aldre, evner og eventuelle handicap.  Den nye sti tilpasses landskabet, så den fører dig forbi skovens mange kunstværker, natur- og landskabstyper, og samtidigt beskytter sårbare naturområder.

Stiens fodaftryk skal være så minimal som mulig for at beskytte eksisterende biotoper, og den får samtidig et nyt udseende. Den belægges med grus af knust, rødt genbrugstegl, som refererer til leret i undergrunden og samtidigt skaber en tydelig kontrast til naturens grønne omgivelser.

En tættere nåleskov du kan gemme dig i.

Lige nu består store dele af nåleskoven af nåletræer på samme alder, der først lige er blevet ’voksne’, og som derfor er overvejende ens i deres størrelse, udtryk og form. Men målet er at du på sigt vil kunne gå på opdagelse og i en frodig nåleskov, der hele året rundt folder sig ud i mindre rum mellem træer i forskellige aldre og størrelser.  

Af den grund er Patrick lige nu i gang med at tynde ud i nåletræerne Nordmannsgran og Sølvgran (Nobilis). Det vil give lys og plads til naturlig foryngelse og introduktion af arter, der bidrager til mangfoldigheden, f.eks. bregner, samt forskellige urter, der knytter sig til nordisk nåleskovsflora, f.eks. skovsyre, som du kan plukke til madpakken!  

Alt dette vil samtidigt bidrage til at skabe en større kontrast til andre dele af skoven som f.eks. den lyse bøgeskov og de åbne engstykker, så naturoplevelsen bliver så varieret og forskelligartet som muligt.

lanterner

Den gamle og eventyrlige bøgeskov.

Skoven består som sagt ikke blot af nåletræer. Tværtimod har du på den sydvendte skråning ned mod ådalen mulighed for at opleve over 100 år gamle bøgetræer, der sammen danner en søjlehal af stammer. Og hvis vi passer på dem, kan disse træer snildt leve 100 år mere.

Hvis træerne skal have de bedste betingelser, kræver det løbende nænsom udtynding og stabilisering. Det vil samtidigt give trækronerne mulighed for at gro, indtil de igen danner et tæt loft af blade, som skygger for opvækst og skaber frit udsyn mellem stammerne, så man rigtig kan opleve det skrånede terræn og kunstværker placeret i det store rum under træernes grønne tag. I skovbunden vil du blive omringet af et blomstrende forårstæppe af især anemoner, majblomst og lærkespore, hvis tidlige blomstring insekter nyder godt af.

En endnu mere magisk urørt skov.

Deep Forest Art Land indeholder flere områder med urørt skov der i dag er domineret af birk og rødel. Disse områder skal i endnu højere grad fremelskes og beskyttes, så de naturlige processer kan få frit spil. Her bliver vores eneste indgreb at introducere hjemmehørende og forvildede skovlianer som humle, vild kaprifolie, vedbend og skovranke, så området udvikler en endnu mere vild skovkarakter. Herefter vil vi lade naturen tage over, og kun fjerne nåletræer, hvis de spreder sig for meget ind i området. Sammen med væltede og døde træer, en artsrig skovbundsflora og en høj vandstand vil planterne udgøre vigtige habitater for en mangfoldighed af arter.

Vi er meget glade og spændte på at denne proces nu er startet, og ser frem til at følge skovens udvikling sammen med jer de næste mange år!